CERTITUDO CAPITAL TRANSFORMEERT ICONISCHE HERTZBERGER PARK APELDOORN – MONUMENT WORDT STARTPUNT NIEUWE WOONWIJK

donderdag 16 juni 2022

<strong>CERTITUDO CAPITAL TRANSFORMEERT ICONISCHE HERTZBERGER PARK APELDOORN – </strong><strong>MONUMENT WORDT STARTPUNT NIEUWE WOONWIJK</strong>

’S-HERTOGENBOSCH, 16 juni 2022 | Certitudo Capital start met de transformatie van het iconische Hertzberger Park te Apeldoorn. Het monumentale gebouw zal een centrale plek innemen in een nieuw te creëren mixed-use gebied. Hiertoe is in november een gebiedsvisie ingediend bij gemeente Apeldoorn welke recentelijk is goedgekeurd.

Hertzberger Park betreft het iconische ontwerp van architect Herman Hertzberger uit 1972 – onder Apeldoorners bekend als het ‘Centraal Beheergebouw’ of de ‘apenrots’. Op deze locatie, nabij station Apeldoorn, werken Certitudo Capital, gemeente Apeldoorn en architect Winy Maas van MVRDV aan een gebiedsontwikkeling.

In opdracht van Certitudo Capital ontwikkelde MVRDV een gebiedsvisie waarin het structuralisme van het Centraal Beheergebouw wordt doorgetrokken in de hele woonwijk. De assen van de centrale straat worden een belangrijke ontmoetingsplek voor de Apeldoorners en vormen de hoofdroutes door het gebied, zodat het goed aansluit op stad en station.

Onderdeel van de gebiedsvisie zijn het door Hertzberger ontworpen gedeelte, de Pakhoedtorens en het huidige parkeerterrein. Er is gekozen voor een integrale aanpak om een nieuw woon-werkgebied te kunnen realiseren. In deze gebiedsontwikkeling zullen de bestaande gebouwen worden gerevitaliseerd en zal er nieuwbouw worden toegevoegd. Het programma bestaat hoofdzakelijk uit woningen met een aantal buurtondersteunende voorzieningen en werkplekken.

De bestaande gebouwen transformeren betekent niet alleen winst voor belangrijk Nederlands architectuurerfgoed, maar ook voor het milieu: de CO2-uitstoot bij het bouwen van deze woonwijk is beduidend lager dan bij reguliere woningbouw.

Arno van den Thillart, Directeur Projectontwikkeling Certitudo Capital: “Voor ons ligt de focus enerzijds op het in ere herstellen van een landmark en anderzijds op het geven van een impuls aan de ruimtelijke kwaliteit. De betrokken partijen hebben elkaar hierin weten te vinden, waardoor de planvorming in een stroomversnelling is geraakt. Nu is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan.”

Winy Maas, architect van MVRDV: “Het is een superstoere opdracht. Herman Hertzberger is voor mij een belangrijk voorbeeld. Toen ik aan de TU Delft studeerde was hij mijn professor. Met Aldo van Eyck en Rem Koolhaas, een mooi trio. Met Herman werkte ik twee keer aan InDeSem, het International Design Seminar dat hij organiseerde. Ik vind hem inspirerend door zijn sociale agenda en voel me aan hem verwant. Zoals Herman begin jaren zeventig een totaal nieuw kantoorlandschap lanceerde, zo deden we dat met MVRDV begin jaren negentig met onze Villa VPRO. We namen onze klant mee naar het Centraal Beheergebouw en dat was zo’n eye-opener dat het in het ontwerp van de villa na-echode. Het gebouw heeft daarnaast een ongekend mooie structuur. Deze behouden we zeker als basis voor de transformatie, die je dan ook kunt zien als verbreding van Hermans visie.”

Wim Willems, wethouder gemeente Apeldoorn: “Apeldoorn staat net als veel andere steden voor een aantal grote opgaven. Zo groeit de behoefte aan woningen, bedrijfspanden en schone mobiliteit en kampen we met de effecten van klimaatverandering. In Hertzberger Park komen deze samen. Daarnaast vormt het een fysieke verbinding met de binnenstad en de nabijgelegen natuur. Een icoon als De Rots van Hertzberger biedt een unieke kans om juist hier te laten zien dat dit prima samen kan, zonder dat het ten koste gaat van ons erfgoed. Het meesterwerk van Hertzberger slaagt er al sinds de bouw in om de gebruiker én de omgeving te inspireren. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat het – ook nu het meer functies dan alleen werken krijgt – een uitermate inspirerend gebied zal worden.” 

Op 29 juni vindt er een informatieavond plaats waar geïnteresseerden zich voor kunnen aanmelden via: https://www.hertzbergerpark.nl/participatie/.

Terug naar nieuws

Ontvang het laatste nieuws

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Contact met Certitudo Capital